Ze is toch gewoon zo gebouwd..?

Gepubliceerd op 26 januari 2024 om 17:00

Mijn merrie Yara was jong, onbeleerd en zo stijf als een plank toen ik voor het eerst met haar aan de slag ging. Als ik naast haar liep moest ik oppassen dat ze niet tegen me aan knalde met haar schouder, ze viel namelijk steeds naar binnen met haar voorhand.

Ik dacht "O, met wat grondwerk en rechtrichten aan de hand kan ik dit wel oplossen". Als ze maar beter zou leren om haar lichaam te gebruiken, dan zou die weggedrukte rug, hoge hoofd-hals houding en die stijve pasjes vanzelf verdwijnen, toch?

Nou... dat viel toch een beetje tegen.

Het werd natuurlijk wel iets beter, maar voor zo'n jong paard was ik toch niet tevreden. Ook voelde haar lijf enorm stug en strak, geen lekkere zachte losse spieren. Ze stond ook altijd een beetje gek, zoals een berggeit, met haar voor- en achterbenen onder haar lichaam. Ze leek daarbij heel kort en had een wat holle rug. Deels dacht ik dat dit haar bouw was, maar ik bleef het gevoel houden dat er iets niet klopte.

Ik kwam ondertussen steeds meer info tegen over Fascia (bindweefsel). Hoe dit als een 3D netwerk door het hele lichaam verweven zit en vele functies heeft. En ook hoe deze fascia verstrakt kan zijn, met de nodige gevolgen. Het heeft onder andere een functie in de houding van het paard. De houding is dus niet perse hetzelfde als de bouw/conformatie. De houding kan veranderen, de bouw natuurlijk niet. Ik dacht hierbij natuurlijk meteen aan Yara!
Hier wou ik dus meer over weten. Ik ben cursussen gaan doen in Medical taping en daarna opzoek gegaan naar een opleiding in Myofasciaal Release therapie. Oké, ik was al dierenarts en Acupuncturist, maar dit kon er ook nog wel bij 😉

Tijdens de opleiding moesten we natuurlijk een hoop oefenen op paarden en hier casussen van inleveren. Ik ben natuurlijk al snel Yara gaan behandelen, zodra ik een beetje het idee had dat ik wat kon. Toen pas merkte ik pas écht hoe strak en stijf ze eigenlijk in haar lichaam zat. Ik was de eerste keer al ruim een uur bezig met alleen maar haar voorhand, ik kwam er nauwelijks doorheen en had al snel last van mijn eigen handen en armen 😅 Maar per behandeling werd dit veel makkelijker en ik zag duidelijk verschil. Haar lichaam oogde zachter en ze bewoog een stuk ruimer en soepeler!

Inmiddels is mij duidelijk dat stijfheid bij paarden veel verschillende oorzaken kan hebben. Ook bij Yara. Naast dat ze behoorlijk vast zat in haar fascia, spelen er nog een paar zaken bij haar. Hier zijn we nog lekker mee aan de slag, op weg naar een soepel paard!

Ben jij benieuwd wat de oorzaken zijn dat jouw paard stijf beweegt? Stuur mij een DM op Instagram of een Messenger bericht via Facebook met 'Stijf paard’. Ik kies 5 mensen uit voor een gratis online sparsessie over jouw stijve paard!