Na de nachtvorst Pramox erin! Of?

Ik merk regelmatig dat er nogal veel verwarring en ook veel fabeltjes zijn rondom het ontwormen van paarden. In principe is het de taak van je dierenarts om te bepalen welke ontworming je paard nodig heeft, maar ook daarbij hoor ik regelmatig dat er soms dingen niet helemaal goed gaan. Bijvoorbeeld dat er bepaalde wormen zijn gezien in de mest en de dierenarts ontworming mee geeft die helemaal niet werkt tegen die wormensoort. Dus ik denk dat het goed is om als eigenaar ook globaal te weten welke ontworming kan worden ingezet bij welke worm.

Lees meer »

Heeft jouw paard ook maagpijn?!

Herken jij klachten zoals knarsetanden, veel speekselproductie, staakgedrag, wisselend mestwater en heel kieskeurig zijn met eten bij je paard? Heb je weleens aan maagklachten gedacht? Uit onderzoeken blijken 50-90% van de paarden in hun leven maagzweren te krijgen. Bedenk dus dat minstens de helft van de paarden die je kent een keer maagzweren krijgt. En ik denk dat maagklachten misschien nog wel vaker voorkomen, zonder dat er al echt zweren ontstaan.

Lees meer »

Alles proberen goed te doen, maar helaas...

Mijn haflinger Wuyi is 1 van de grote redenen dat ik kennis ben blijven op doen rondom voeding voor paarden. Ook daarvoor had ik al een grote interesse in gezonde en natuurlijke voeding voor paarden. Maar door de problemen die Wuyi kreeg was er de noodzaak hier nog dieper op in te gaan.

Lees meer »

Dry needling vs Acupunctuur

Ik heb regelmatig gemerkt dat veel mensen acupunctuur en dry needling door elkaar halen. Dat ik voor een acupunctuur behandeling kom en mensen eigenlijk denken dat ik een soort dry needling ga geven. Er worden bij beide behandelmethodes vaak dezelfde naalden gebruikt, dus ik snap de verwarring. Maar laat ik het verschil eens uitleggen. 

Lees meer »

Wat er vaak vergeten wordt bij bewegingsklachten:

Bij bewegingsklachten, zoals peesproblemen, stijfheid, staakgedrag en onregelmatigheden, wordt er meestal vooral gedacht aan het bewegingsstelsel zelf. Er wordt qua behandeling dan vaak ook vooral hierop gefocust. Maar hierbij wordt het belang van de voeding en stofwisseling nog wel eens vergeten.

Lees meer »

Heeft je paard PPID of...?

Steeds meer paarden worden gediagnosticeerd met PPID. Eerder was het iets wat enkel voor kwam bij echt oude paarden. Maar nu wordt er ook steeds vaker bij jongere paarden al PPID vastgesteld. Hoe kan dat?

Lees meer »

Niet ziek ≠ Gezond

Als je niet ziek bent, ben je dan dus gezond? Je zou denken van wel toch? Maar ik denk dat er nog een heel gebied tussen zit. Waarin je niet echt ziek bent, maar toch ook niet echt optimaal gezond. En hoe eerder je signalen hiervan oppikt, hoe beter je kan voorkomen dat het wel gaat leiden tot echte ziekte.

Lees meer »

Myofasciale banen, wat houdt dat in?

Alles in het lichaam is met elkaar verbonden door Fascia, dat heb ik al vaker verteld. Maar dit wordt nog wat inzichtelijker door de myofasciale banen. Dit is een keten van spieren en bindweefselstructuren die met elkaar verbonden zijn door fascia. Over deze keten worden de krachten overgedragen. Deze spieren werken dus met elkaar samen, om bijvoorbeeld een bepaalde beweging te maken. Er zijn bij paarden 12 van deze banen gevonden. Een paar hiervan zal ik kort uitleggen.

Lees meer »

Tape op een paard?

Als aanvulling op behandelingen gebruik ik soms Medical Taping bij paarden. Het ziet er vaak wel grappig uit, met die gekleurde stukken tape. Maar je vraagt je misschien af wat het nut daarvan is en of dat wel werkt op een paard met vacht.

Lees meer »

Het belang van de Thoracic Sling!

Heb je al wel eens gehoord van de Thoracic Sling in paarden? Ik denk dat het voor iedereen die iets met paarden doet, van belang is om iets meer te weten over dit stukje anatomie van het paard. Want deze structuren zijn van groot belang in de beweging van je paard. En veel paarden gebruiken deze spieren niet optimaal. Leer kijken naar je paard!

Lees meer »

Probiotica is gezond toch??

Veel mensen hebben nu wel is gehoord dat de darmflora van paarden erg belangrijk is. Dat dit voor een groot deel de gezondheid bepaald van het paard. Dus, als daar iets mis mee is kan je probiotica geven toch? Of misschien toch liever niet?

Lees meer »