Veel mensen hebben nu wel is gehoord dat de darmflora van paarden erg belangrijk is. Dat dit voor een groot deel de gezondheid bepaald van het paard. Dus, als daar iets mis mee is kan je probiotica geven toch? Of misschien toch liever niet?
Eerst nog even het verschil tussen probiotica en prebiotica. Prebiotica is de voeding voor de bacteriën in de darmen. Probiotica zijn bacteriën of gisten zelf die je toevoegt via een supplement of de voeding.
Dat klinkt beide dus heel nuttig voor de darmflora. Het probleem is alleen dat er eigenlijk nog niet goed bekend is welke bacteriën in een gezonde darmflora thuis horen bij paarden. En in welke hoeveelheden etc. Hier is nog te weinig onderzoek naar gedaan om dit echt duidelijk te hebben. De probiotica die er bestaan voor paarden zijn dus gebaseerd op wat er bekend is bij mensen. Maarja, de spijsvertering en voeding verschilt nogal tussen mens en paard...
In de probiotica zitten eigenlijk altijd Lacto bacteriën, Bifido bacteriën en/of gist. Voor mensen zijn deze dus bewezen nuttig. Maar bij paarden komen deze bacteriën hoogstwaarschijnlijk maar in kleine hoeveelheden (ongeveer 1% waarschijnlijk van alle bacteriën) voor in een gezonde darmflora. Dat schiet dus niet echt op...
Paarden leven natuurlijk hoofdzakelijk van ruwvoer, wat vooral bestaat uit cellulose. Ze hebben dus bacteriestammen nodig die leven van cellulose en hiervan weer nuttige stofjes produceren voor het paard. Als de verkeerde bacteriën de overhand nemen is dit ongunstig voor het paard. Deze produceren vaak melkzuren, wat zorgt voor een zuurdere omgeving in de darm. Wat de 'goede' bacteriën voor paarden dan weer niet zo fijn vinden. En deze melkzuren kunnen uiteindelijk het slijmvlies in de darmen beschadigen, wat zorgt voor allerhande problemen.
Wat is dan wel nuttig om de darmflora te helpen? Ten eerste het allerbelangrijkste: Goed Hooi!! Onverpakt dus ;) Evt aangevuld met mooi stengelig, gevarieerd gras. Want, het paard leeft vooral van cellulose. Dus als je wilt dat je paard vooral nuttige, cellulose verterende bacteriën in de darm heeft wonen, moet je die natuurlijk goed voeden. Hooi is eigenlijk ook een soort PREbiotica dus.
Zorg ook dat de voeding laag is in suiker. Teveel suiker kan ook een verstoring geven in de darmflora. Denk hier aan de bijvoeding, maar ook het hooi en gras.
Ook veel olie geven kan de darmflora verstoren. Een paard kan geen grote hoeveelheden olie/vet in 1x verteren, waardoor het deels in de dikke darm terecht komt. Dit vind de darmflora ook niet fijn.
Verder zorgen voor veel variatie in de voeding. In de natuur eet het paard héél veel soorten plantjes, onze paarden mogen vaak al blij zijn met 10 soorten gras en kruiden 😅 Elk plantje heeft net weer andere stofjes. Hoe meer variatie in de voeding, hoe meer diversiteit in de darmflora en dat is gezond. Dus: zorg voor veel soorten planten in de omgeving waar ze van kunnen browsen. Bomen, struiken en kruiden. De niet-giftige natuurlijk. En anders kan je dit aanvullen door bijvoorbeeld wisselend gedroogde kruiden aan je paard aan te bieden.
Grazen op een gezonde bodem is ook heel nuttig! Een gezonde bodem, met een goed weidebeheer, zonder kunstmest, ploegen, gif etc bevat ook enorm veel bacteriën naast de rest van het bodemleven. Via het grazen krijgen paarden dit ook binnen, een soort probiotica dus. Lang niet allemaal zullen ze het overleven tot in de dikke darm en zich daar vestigen, maar het is wel een nuttige aanvulling.
Ook nog een belangrijk punt: Voorkom dat bacteriën onnodig afsterven. Door gebruik van medicatie, zoals ontworming, of door gifstoffen uit de omgeving sterft een deel bacteriën af in de darmen. Beperk dit dus zoveel mogelijk!
Als je paard al bepaalde gezondheidsklachten heeft, is alleen gezonde voeding niet altijd genoeg. Dan is er soms extra hulp nodig. Door middel van supplementen en specifieke kruiden bijvoorbeeld. Bijvoorbeeld om de zuurgraad omlaag te krijgen in de darmen en de slijmvliezen weer gezond te maken. Bij gezondheidsklachten is het vaak het handigst om dit in overleg te doen met een therapeut. Om echt het probleem aan te pakken bij de oorzaak.
Hier kan ik je bij helpen!
--------
Loop jij bij je paard tegen bepaalde gezondheidsklachten aan? Stuur mij een bericht via Instagram of mail (info@paardenpraktijk-equimira.nl) en misschien kan ik jou en jouw paard helpen!