Heb je al wel eens gehoord van de Thoracic Sling in paarden? Ik denk dat het voor iedereen die iets met paarden doet, van belang is om iets meer te weten over dit stukje anatomie van het paard. Want deze structuren zijn van groot belang in de beweging van je paard. En veel paarden gebruiken deze spieren niet optimaal. Leer kijken naar je paard!
Bij ons is onze romp verbonden met onze armen via ons sleutelbeen, deze loopt van de schouder naar ons borstbeen. Een paard heeft geen sleutelbeen. Hun voorbenen zijn niet met een bot verbonden met hun romp. De romp van een paard hangt als het ware opgehangen tussen hun schouders met alleen maar spieren en bindweefsel. Dit ophangsysteem wordt de 'Thoracic Sling' genoemd.
Er vallen een aantal spieren onder deze Thoracic Sling:
- De M. Serratus Ventralis (deze heeft 2 delen), het halsdeel loopt van de 4e-7e halswervels naar de binnenkant van het schouderblad. En het borstdeel deel loopt van de 1e-8e/9e rib naar de binnenkant van het schouderblad.
- De M. Subclavius (hoort eigenlijk ook bij de borstspieren). Deze loopt van de voorkant van het borstbeen naar de voorste rand bovenaan het schouderblad.
- De Pectoraal spieren (borstspieren), deze verbinden vnl het borstbeen met de bovenarm (humerus) van het paard.
Je ziet ze hieronder schematisch op de tekeningen om er een beeld bij te hebben.
Je kan je wel voorstellen dat deze spieren aan behoorlijke krachten onderhevig zijn. Denk alleen al aan de zwaartekracht met het gewicht van de romp van een gemiddeld paard. En in beweging worden deze krachten nog groter. Zeker als wij ook nog op de rug gaan zitten. Deze structuren zijn dus van heel groot belang.
Bij het aanspannen van deze spieren wordt de romp iets gelift tussen de voorbenen. De voorkant van de romp met schoft komt letterlijk iets omhoog tussen de schouders. Dit noem je de schoftlift. De hals verlengt zich hierbij in een boog naar voren. Ook komt er dan meer ruimte voor de achterbenen om onder het lichaam te treden.
Veel paarden hebben tegenwoordig de neiging om erg in hun voorhand te hangen. Een paard heeft van nature sowieso meer gewicht op de voorhand natuurlijk. Door de huidige fokkerij is dit bij sommige paarden nog meer versterkt.
En ook door bepaalde manieren van training verergert dit juist, ondanks het doel meestal is om meer gewicht naar de achterhand te brengen. Zie bijvoorbeeld ook mijn blog over Hulpteugels.
Vaak ligt er teveel focus op de hoofd-halshouding. Maar bij het afknikken van het hoofd en verkorten van de hals, zónder dat eerst de Thoracic Sling is geactiveerd, zorgt alleen maar meer voor het zakken van de onderste halswervels en de romp. Zie ook de tekening hieronder. Als je het onderste paard zijn hoofd in een houding dwingt, worden de hoeken in de wervelkolom juist nog groter en kan de rug dus helemaal niet meer omhoog.
Veel paarden staan continu met een gezakte romp. Als ze in beweging, zeker met rijden, nog wel hun romp kunnen liften is dit niet altijd een probleem. Maar deze spieren van de Thoracic Sling samen met de fascia kunnen ook verstrakt komen te zitten in deze houding met de romp gezakt. Dan kan het paard dus zijn romp niet meer goed omhoog krijgen. Dit moet dan eerst los gemaakt worden, en dan het paard met de juiste training weer leren deze spieren goed te gebruiken. Van belang is hierbij de focus op de verticale balans, dus het gelijke gewicht over beide voorbenen. Enkel dan kan de schoft goed gelift worden.
Tekenen van gezakt zijn in de romp kan je goed zien op deze schematische tekening. De rode lijn is de vorm van de wervelkolom, met de 1e rib, borstbeen en het bekken erbij getekend. Je ziet daarop ook, dat als de wervelkolom met het borstbeen tussen de voorbenen iets zakt, de lendenen automatisch iets opbollen ter compensatie.
Tekenen hiervan die je in stand kan zien bij een paard zijn bijvoorbeeld:
- Iets ingezakt voor en achter de schoft
- Borstbeen wat naar voren steekt
- Benen onderstandig plaatsen
- Lendenen iets opgebold
- De onderhals sterker ontwikkeld
- Het bekken kan iets teveel ondergekanteld staan
Het is niet zo dat bij elk paard altijd alle tekenen tegelijk te zien zijn. Het hangt deels ook af van de bouw wat het meeste opvalt.
Maar, je kunt je denk ik wel voorstellen dat een paard wat vastzit in die houding met een gezakte romp, niet echt ruim en soepel kan bewegen. Als je de schematische tekening hierboven ziet lijkt het mij vrij duidelijk dat het bovenste paard veel makkelijker ruime bewegingen kan maken en ook veel beter een ruiter kan dragen.
Als paarden langdurig de houding hebben van het onderste paard en daarin ook getraind worden, zijn er meer risico's op verschillende blessures op langere termijn. Omdat het paard gaat compenseren in zijn lichaam ten gevolge van deze houding.
-----------
Herken jij tekenen hiervan bij je paard? Of vind je het nog lastig om te beoordelen? Loopt je paard niet zo ruim en soepel als je zou willen? Of loop je tegen andere problemen aan? Wil je graag dat ik met je meekijk, om te kijken waar dit door zou kunnen komen?
Dat kan! Stuur een bericht via het formulier hieronder en ik help je GRATIS verder!