Tape op een paard?

Gepubliceerd op 21 april 2024 om 17:00

Als aanvulling op behandelingen gebruik ik soms Medical Taping bij paarden. Het ziet er vaak wel grappig uit, met die gekleurde stukken tape. Maar je vraagt je misschien af wat het nut daarvan is en of dat wel werkt op een paard met vacht.

De tape die ik hiervoor gebruik is elastisch. Als het op het paard is geplakt, 'lift' het de huid als het ware iets omhoog. Op die manier ontstaat er onder de huid meer ruimte in het onderliggende fascia. Dit zorgt ervoor dat de druk verminderd op bloed- en lymfevaten, spieren, pezen en zenuwen. Deze kunnen dan beter functioneren. Bloed kan makkelijker stromen en lymfevocht sneller worden afgevoerd. Hierdoor wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam dus versterkt.

Afhankelijk van het doel, verschilt de manier van aanbrengen van de tape. Om de lymfe-afvoer te versterken bij zwellingen, wordt de tape op een andere manier aangebracht dan voor het ondersteunen van een gewricht of het ontspannen van een spier bijvoorbeeld.

De tape heeft ook invloed op receptoren in en onder de huid, hierdoor wordt het paard zich meer bewust van dat lichaamsdeel en kan de houding en beweging verbeteren (proprioceptie).
Ook kan pijn verminderd worden, doordat de druk verminderd wordt op het weefsel en er andere receptoren gestimuleerd worden. Je kunt dat hiermee vergelijken: Stel je stoot je knie hard tegen iets aan. Wat wij vervolgens vaak doen is over die plek wrijven om de pijn te verminderen. Op die manier worden er naast de pijn-receptoren ook andere receptoren gestimuleerd, waardoor het pijnsignaal naar de hersenen deels wordt opgeheven, omdat er tegelijk een signaal wordt gestuurd van de aanraking. Zo werkt het ook met de tape.

Voor paarden wordt speciaal ontwikkelde tape gebruikt, met een sterkere lijmlaag om op de vacht te blijven plakken en meer elasticiteit. De tape is ademend en hypoallergeen. 

Voorbeelden van toepassingen Medical Taping:

  •  Verklevingen Fascia laten ontspannen
  •  Zwellingen afvoeren
  •  Pezen ondersteunen, bijvoorbeeld in de opbouw na een peesblessure
  •  Gewrichten ondersteunen, bijvoorbeeld bij artrose. Zoals knie, carpus (voorknie), SI, elleboog en sprong
  •  Littekens soepeler maken
  •  Spieren activeren, bijvoorbeeld om de houding te verbeteren
  •  Spierspanning verminderen (wel afhankelijk van de reden van de spierspanning, vaak ontstaat dit vanwege compensatie door een probleem elders in het lichaam)
  •  Hematomen sneller laten genezen, bijvoorbeeld na een klap van een ander paard
  •  Wondgenezing versnellen
  •  En nog meer!

Ik gebruik de tape voornamelijk na een behandeling. Dan kan ik goed inschatten hoe ik de tape aanvullend het beste kan gebruiken bij jouw paard. Ook heeft het dan het grootste effect.
Om te kunnen tapen moet het paard wel echt schoon en droog zijn. Anders blijft de tape niet goed zitten. Ook glanssprays en vliegensprays kunnen ervoor zorgen dat de tape niet goed plakt. Hoelang de tape blijft zitten is deels afhankelijk van de plek waar het geplakt is en verschilt ook een beetje per paard. Op een plek met veel beweging zal het sneller loslaten. Maar als de tape goed zit is regen en modder opzich geen probleem. 


Omdat het dus zo'n mooie extra ondersteuning is na een behandeling, zit er ook 2x tapen inbegrepen in mijn Soepeler Paard Traject. Als ik sommige plekken niet meteen goed los krijg bij de behandeling, helpt het enorm als ik deze weefsels ondersteun met de tape is mijn ervaring. Dan zijn deze weefsels toch meer ontspannen bij de volgende behandeling en kom ik weer een stukje dieper. 

Heb jij vragen over het Traject of over de Medical Taping? Vraag ze hieronder!