Dé tip voor alle gezondheidsklachten!

Gepubliceerd op 5 mei 2024 om 12:00

Begin bij de basis!

Niet: wéér hopen op een nieuw 'wonder'supplement die vanalles belooft. Of nog weer een ander soort therapie proberen. Want, dit alles zal niet voldoende helpen als de basis niet in orde is. Dus begin daar!

Dat het de basis is, betekent niet dat het altijd perse makkelijk is natuurlijk. Veel paardeneigenaren hebben niet alles volledig zelf in de hand qua management. Maar eigenlijk is het wel het belangrijkste. Vaak zijn er toch nog wel aanpassingen mogelijk om deze basis verder te optimaliseren voor jouw paard. Begin hiermee, en ga dan pas verder ondersteunen specifiek voor de eventuele problemen van jouw paard. 

Als voorbeeld: een paard met maagklachten. Er zijn een hoop supplementen die daarvoor kunnen ondersteunen. Maar als je paard nog steeds uren zonder ruwvoer staat of continu stress ervaart van een vervelende groepsgenoot, schiet het gewoon niet op. Je blijft een beetje aanmodderen en de klachten komen steeds terug.

De echte belangrijke basis voor elk paard is:

  • Genoeg, goed ruwvoer. Onverpakt hooi en liefst onbeperkt beschikbaar. Een paard is gemaakt om een heel groot deel van de dag te eten. Zodra hierin beperkt wordt ontstaat er interne stress. Wel moet het hooi niet te hoog in suiker zijn uiteraard. Ook voordroog of kuil vind ik niet geschikt voor de spijsvertering van het paard, maar dat is weer een onderwerp voor een aparte blog ;). Het fijnst is als er ook veel diversiteit beschikbaar is, als in takken, struiken en kruiden. Van nature at een paard eerder rond de 80 plantensoorten per dag, nu moeten ze vaak al blij zijn met 10 soorten en dat zijn dan vooral grassen. Elke plant bevat net een andere samenstelling van stofjes, die allen samen enorm bijdragen aan een goede darmflora en gezondheid. 

 

  • Veel vrije beweging. En ook gestimuleerd worden hiertoe in zijn huisvesting. Een paard is gewoon van nature gemaakt om veel te bewegen (zie ook deze blog waarom). Langdurig stilstaan is funest voor het lichaam van een paard. 

 

  • Fijne groepsgenoten. Een paard is een groepsdier. Hij voelt zich dus veiliger met andere paarden om zich heen. Ook gaat een paard langdurige relaties aan met andere paarden. Veel wisselingen, alleen staan, of geen fijne samenstelling kan veel chronische stress geven. Over het algemeen bepalen wij als eigenaren met welke andere paarden ons paard moet samenleven. In de natuur kan het paard dit zelf bepalen en leven ze vooral met familieleden. Als wij paarden samen zetten, met ook nog is een hek er omheen, hebben ze geen keus. Soms kan dit totaal niet matchen met elkaar en geeft dit dus chronische stress. 

 

  • Genoeg slaap. Het paard moet de mogelijkheid hebben en zich veilig genoeg voelen om liggend te kunnen slapen. Een paard kan natuurlijk staand slapen, maar om in echte REM slaap te komen moeten ze wel echt liggen. Als ze dit niet of nauwelijks doen is hier een reden voor. Er kan dan een slaapgebrek ontstaan, wat ook inwendig veel stress geeft. 

 

  • Chronische stress vermijden. Eigenlijk een beetje een samenvatting van de punten hierboven. Als de basisbehoeften niet op orde zijn voor het paard ontstaat er chronische stress. Ook pijn geeft inwendig een stress reactie. Chronische stress zie je niet altijd heel makkelijk en direct aan het paard. Het is natuurlijk niet zo dat het paard de hele dag rondjes rent. Soms valt het zelfs pas op zodra de stressfactor wegvalt, dat het gedrag verandert of zelfs de gezondheidsklacht verdwijnt bijvoorbeeld. Maar chronische stress heeft een enorm effect op de gezondheid. Het lichaam zit in een staat van overleven, er is dan geen prioriteit voor een optimale spijsvertering, ontgifting, herstel van weefsels, etc. Alle energie en nuttige stoffen gaan voornamelijk naar het overleven en dus het klaar staan om misschien te moeten vluchten of vechten. 

 

En natuurlijk, er komt nog véél meer kijken bij het zo goed mogelijk paarden houden. Goed en regelmatig hoef- en gebitsonderhoud, altijd mogelijkheid tot schuilen voor de zon/wind/regen/vliegen, altijd beschikking tot vers drinkwater, checken op wormen, zorgen voor geschikte bijvoeding, de juiste training, lichaam laten checken en behandelen door een therapeut, en zo kunnen we nog wel even doorgaan ;) Deze dingen zijn natuurlijk ook echt wel belangrijk. Maar bovenstaande punten het állerbelangrijkst! 


Ik vind deze basis dus écht heel belangrijk. Eigenlijk veel belangrijker dan welk supplement je bijvoorbeeld gebruikt. Daarom gaan we in mijn Traject dus ook eerst kijken naar het hele management rondom je paard. Dat maakt de kans op succes veel groter. Soms is er met kleine veranderingen toch al veel verbetering mogelijk voor je paard. 

Heb je hier een vraag over of zou je graag eens ergens over willen sparren met mij? Stuur gerust een berichtje!