Myofasciale banen, wat houdt dat in?

Gepubliceerd op 22 mei 2024 om 19:00

Alles in het lichaam is met elkaar verbonden door Fascia, dat heb ik al vaker verteld. Maar dit wordt nog wat inzichtelijker door de myofasciale banen. Dit is een keten van spieren en bindweefselstructuren die met elkaar verbonden zijn door fascia. Over deze keten worden de krachten overgedragen. Deze spieren werken dus met elkaar samen, om bijvoorbeeld een bepaalde beweging te maken. Er zijn bij paarden 12 van deze banen gevonden. Een paar hiervan zal ik kort uitleggen.

Als eerste zie je hier de 2 lijnen van het voorbeen. De Protractie lijn is een keten van spieren die samen het voorbeen naar voren brengen. En de Retractie lijn die het been weer naar achter brengt. Ergens een verstrakking in deze lijnen geeft dus een bewegingsbeperking in het voorbeen. Het kan dan dus zijn dat het paard kortere passen maakt of sneller struikelt.

Dan de Superficial Dorsal line en Superficial Ventral Line. Dit zijn de oppervlakkige lijnen over de bovenlijn en de onderlijn van het paard. Je ziet dat ze helemaal doorlopen tot de achterhoef! Als de bovenlijn verstrakt is zie je bijvoorbeeld een wat holle rug en moeite hebben met lengte nemen in de hals in beweging. Bij deze lijn van de onderlijn zie je dat deze een verbinding heeft met het kaakgewricht en kaakspier. Blokkades hier kunnen dus zelfs invloed hebben op de beweging van het achterbeen! Bijzonder toch?

Dan 1 van de wat moeilijkere myofasciale banen, de Functional Line. Dit is 1 van de lijnen die de linker voorhand verbindt met de rechter achterhand, en andersom. Deze blijft dus niet aan 1 kant van het paard, zoals de vorige lijnen.

Hij is op de platte tekeningen misschien wat lastig te volgen. Hij begint achter de schouder, naar de rug, over de lendenen gaat hij naar de andere kant, hier loopt hij over de bilspieren naar de knie, gaat onder de knie naar de binnenkant van het been naar het schaambeen, gaat hier weer naar de kant waar hij begon, over de rechte buikspier weer naar voren en eindigt aan 1 van de borstspieren.

Op deze manier heeft een verstrakking linksvoor dus ook invloed op het rechter achterbeen. Handig om te weten!

 

Zo zijn er dus nog 7 lijnen. Ook een paar diepere langs de wervelkolom. En zelfs een lijn waar ook de organen en het middenrif binnen vallen. Zo wordt duidelijk dat ook de organen en de ademhaling invloed heeft op de beweging, en andersom!

 

Deze lijnen door het lichaam zijn dus erg interessant en handig om de overdracht van krachten te begrijpen in het lichaam. Het is zo makkelijker te begrijpen hoe bepaalde klachten met elkaar verbonden zijn. En hoe een paard kan gaan compenseren in zijn lichaam door een verstrakking op een bepaalde plek.

Maar vergeet niet dat uiteindelijk sowieso alles verbonden is door het 3D netwerk van fascia. Dus ook de lijnen onderling weer.

Ook nog een leuk weetje: de myofasciale banen komen voor een heel deel ook overeen met de meridianen uit de Chinese Geneeskunde. De Superficial Dorsal line is bijna precies gelijk met de blaasmeridiaan bijvoorbeeld. Ook met bijvoorbeeld acupunctuur kan je dus invloed uitoefenen op deze banen. 


Denk jij nu: Ik herken hier bepaalde klachten van in mijn paard en heb je hier vragen over? Stuur een bericht en ik probeer je verder te helpen!