Hulpteugels, wel of niet?

Gepubliceerd op 19 februari 2024 om 14:00

Ik zie dat er tegenwoordig nog vrij veel hulpteugels gebruikt worden, vooral bij longeren. Ook ik heb dat vroeger wel gedaan. En het wordt zelfs wel eens geadviseerd bij revalidatie door dierenartsen bij bepaalde blessures. Het doel van een hulpteugel is het hoofd van het paard lager houden, zodat het paard zijn lichaam beter zou gebruiken. Want met dat hoofd in de lucht lopen is niet goed toch?

Waarom ben ik daar nu geen voorstander meer van dan? Oké, ik ben geen trainer. Maar wel behandelaar. En heb dus veel geleerd over anatomie en biomechanica van het paard. En met dat in het achterhoofd is een bijzet gewoon niet logisch en zorgt juist voor problemen. Ik leg het uit:

 

Ten eerste fixeer je het hoofd met een bijzet in een statische houding. Met je handen aan de teugels beweeg je, als het goed is, nog met je handen mee met de beweging. Het hoofd is nooit volledig stil als het paard in beweging is. De beweging van het lichaam zet zich in beperkte mate door in het hoofd. Met een vaste verbinding van een bijzet naar het hoofd wordt het paard in deze beweging beperkt. Dit resulteert uiteindelijk in het compenseren hiervoor in het lichaam. Het paard zet zich ergens in zijn fascia systeem / wervelkolom vast.

 

Vaak zie ik paarden aan bijzet ook te diep vastgezet, ze lopen al snel achter de loodlijn met hun hoofd. Ook omdat ze die druk op hun hoofd / in hun mond willen ontwijken. Dit zorgt absoluut niet voor het juiste lichaamsgebruik, wat toch meestal de reden is voor het gebruik van een bijzet. Er ontstaat een knik ter hoogte van de 3e halswervel, er komt veel druk op de halswervels, de rug wordt juist iets hol, de schoft en borstbeen zakken omlaag en de lendenen bollen op. Kortom, het paard kan totaal niet biomechanisch juist bewegen. Wat een hoop compensatie geeft in zijn lichaam die uiteindelijk zelfs tot blessures kunnen leiden.

 

En dan misschien nog het belangrijkste. Goed lichaamsgebruik begint niet bij een hoofdhouding. De hoofdhouding is het resultaat van juist lichaamsgebruik, niet andersom! Een paard kan totaal uit balans lopen, terwijl de houding van het hoofd er 'mooi' uitziet. Een paard wat verticaal uit balans loopt, dus meer gewicht heeft op 1 van zijn voorbenen, gebruikt zijn hoofd en hals om in evenwicht te blijven. Stel je paard valt op zijn linkerschouder, dan brengt het zijn hoofd (meestal) iets naar rechts en omhoog om niet om te vallen. Je kan dan wel zijn hoofd vast gaan zetten met een bijzet, maar dat betekent niet dat hij nu wél verticaal in balans blijft. Om dan niet om te vallen gaat het paard zich op bepaalde plekken aanspannen en dus compenseren in zijn lijf.

 

Ook voor jezelf is het meestal makkelijker om te zien of je paard uit (verticale) balans loopt als zijn hoofd gewoon los kan bewegen. Zie het dus als informatie, waarmee je je paard kunt helpen de juiste balans te vinden. Waarom loopt hij met zijn hoofd te hoog of naar een bepaalde kant? Misschien zit het paard ergens vast of heeft nog moeite met die balans. Het hoofd in een houding dwingen is dan dus symptoombestrijding en geeft juist extra problemen. Los de eventuele fysieke problemen en het balans probleem op, en dat hoofd komt vanzelf wel in de juiste voorwaarts neerwaartse houding!

 

 

Ik, Zoë Veurman, ben holistisch dierenarts en heb mij gespecialiseerd in stijfheidsklachten bij paarden. Loop jij tegen problemen aan rondom stijfheid bij jou paard? Bijvoorbeeld dat je paard snel met zijn hoofd in de lucht loopt of moeilijk buigt? Ik help je graag naar een passende oplossing. Elke week geef ik 1 gratis inzichtsessie weg, waarbij ik kort mee denk over de situatie van jouw paard. Stuur een kort berichtje over jouw paard naar info@paardenpraktijk-equimira.nl met in het onderwerp 'inzicht stijf paard'. Als je bent uitgekozen krijg je binnen een week reactie!