Dik paard door hooi voeren in porties?

Gepubliceerd op 12 februari 2024 om 17:00

Voor veel mensen nog steeds een dilemma: kan ik het ruwvoer onbeperkt aanbieden of beter in porties verdeeld over de dag. Want, net als bij mensen en huisdieren, veel paarden zijn te dik. Een welvaartsziekte. We hebben het té goed ;) En inmiddels zijn veel mensen zich wel bewust van de risico’s van overgewicht bij paarden. Overgewicht is gewoon écht niet gezond. Dus dan kunnen we het beste de voerinname beperken, toch?

Máár... Van nature eet een paard gedurende de dag continu kleine beetjes. Hier is zijn hele lichaam en spijsverteringsstelsel dus ook op gebouwd. Zodra wij ze dus gedurende de dag beperkte hoeveelheden gaan voeren heeft dit dus ook nadelen.

De maag maakt de hele dag (en nacht!) door continu beetjes maagzuur aan. Niet zoals bij ons enkel als we gaan eten. Dit maagzuur moet gebufferd worden door het speeksel wat vrij komt bij het kauwen van ruwvoer en het ruwvoer zelf. Na 4 uur een lege maag kan er al schade ontstaan, tot uiteindelijk maagzweren.
Ook de peristaltiek (golfbeweging) van de darmen kan vertragen bij portie voeren. Dit kan soms zorgen voor een erg opgeblazen, bolle buik. Er blijft eigenlijk teveel voer en gas in de darmen zitten, het stroomt te traag door het spijsverteringskanaal heen. Te weinig bewegen heeft hier ook een grote invloed op.

Een ander probleem bij het voeren in porties is dat het zorgt voor stress. Je ziet vaak dat paarden die beperkt gevoerd krijgen echt aanvallen op het hooi en het sneller naar binnen werken. Zeker als ze met meerdere paarden staan.
En niet alleen uitwendige stress, inwendig op celniveau ontstaat er nog sneller stress. Na 2 uur geen voer gaat het lichaam van een paard al in 'starvation mode'. Het lichaam denkt van binnen dus dat er voedselschaarste is. Dit geeft een stress reactie. De stofwisseling wordt hierbij vertraagd, het paard moet immers niet teveel energie verspillen want misschien gaat er te weinig nieuwe energie binnenkomen. Dus wat er binnenkomt aan energie wordt zoveel mogelijk opgeslagen. Het doel is om zo lang mogelijk te overleven, dus de energievoorraden moeten worden beschermd.
Bij bepaalde (pony)rassen die van oorsprong uit een hele schaarse omgeving komen, werkt dit systeem extra goed. Denk bijvoorbeeld aan shetjes, die lijken vaak dik te worden van lucht. Ze zijn extreem goed in het opbouwen en vasthouden van energiereserves, wat oorspronkelijk heel handig was. Ze worden ook wel 'easy keepers' genoemd, maar in een land als Nederland zijn ze juist eerder heel lastig op een gezond gewicht te houden. Helemaal niet zo Easy dus.

Met de natuur, maagproblemen, stress en Starvation mode in je achterhoofd is onbeperkt ruwvoer dus een beter idee. En hierbij bedoel ik dus echt continu beschikking over ruwvoer zonder pauzes. Onder ruwvoer kan ook het browsen aan struiken, bomen, kruiden en takken vallen. Maar het fijnst is als ze steeds zelf de keuze hebben wat ze wanneer willen eten, dat er dus wel steeds ook hooi is. Maar waarom gaat dit onbeperkt voeren dan toch soms mis?

Ten eerste is ons ruwvoer al snel te rijk. In Nederland hebben we vooral weides met productiegras. Grassen speciaal gemaakt met hoge energiewaardes, voor melkkoeien. Ook ons klimaat maakt het soms best lastig om op het juiste moment, met lage suikerwaardes, te maaien. Hooi wat arm genoeg is voor de snel dikkere paarden kan best lastig zijn daardoor.

Ten tweede bewegen onze paarden over het algemeen veel te weinig. 30km hapje stapje bewegen halen ze bijna nooit op een dag. Zelfs als ze 24/7 buiten staan, staan ze al snel langere tijd te hangen bij de bakken met hooi. In Nederland hebben we natuurlijk weinig ruimte en al snel te maken met modder, best een uitdaging dus om ze veel te laten bewegen.

Verder is een groot probleem dat tegenwoordig erg veel paarden stofwisselingsproblemen hebben. Denk aan insulineresistentie, KPU en EMS. Paarden met insulineresistentie missen bijvoorbeeld vaak de rem op hun eetlust. Ze blijven dus maar door eten, want hun lichaam denkt dat ze te weinig energie binnen krijgen. Ze worden dus dan wel steeds dikker. Bij deze paarden is het dan echt belangrijk het stofwisselingsprobleem aan te pakken en tot die tijd ze te remmen met bijvoorbeeld slowfeeders. En natuurlijk zorgen voor zo arm mogelijk ruwvoer.

Kortom, het voeren van paarden kan nog best ingewikkeld zijn. Zeker paarden en pony’s die al snel te dik worden. Loop jij tegen problemen aan rondom het voeren van ruwvoer en wil je met mij hierover sparren? Stuur mij een bericht met ‘hooi voeren’ via DM op Instagram of Messenger via Facebook en maak kans op een gratis inzichtsessie!