Pas op voor Detoxen!

Gepubliceerd op 4 maart 2024 om 14:00

In het voor- en najaar staat socialmedia er weer vol mee: De Detox! Ook bij bepaalde klachten wordt er soms geadviseerd om je paard even een detox te geven. Even alle afvalstoffen afvoeren en dan gaat het wel weer beter. Maar wist je dat dit niet perse zo onschuldig is als je misschien denkt? 

Natuurlijk is een teveel aan afvalstoffen in het lichaam een probleem. Dit kan veel verschillende klachten geven uiteindelijk. Maar het is eerst de vraag waarom het paard een teveel aan afvalstoffen in zijn lichaam opslaat. Een gezond paard moet in principe de afvalstoffen prima zelf kunnen verwerken en afvoeren. De vraag is dus, komen er veel teveel afvalstoffen binnen of gaat er iets mis in het lichaam waardoor de afvalstoffen niet goed verwerkt of afgevoerd worden? Of misschien wel beide? 

Op het moment dat een paard niet helemaal gezond is, zou het kunnen dat bepaalde organen niet optimaal werken. Als de lever niet optimaal zijn werk kan doen bij het verwerken van afvalstoffen, is een detox geven soms echt gevaarlijk! Er komen nog extra afvalstoffen vrij, terwijl de lever het daarvoor al niet aan kon. Dit kan dan net de druppel zijn, tot bijvoorbeeld zelfs hoefbevangenheid. Ook als een paard veel afvalstoffen heeft opgeslagen in vetweefsel of fascia, is hier een reden voor. Het lichaam kon ze op dat moment niet goed afvoeren, dus zijn ze tijdelijk op een relatief veilige plek in het lichaam opgeslagen. 

De basis zou dus eerst moeten zijn om zo goed mogelijk te voorkomen dat er nog meer afvalstoffen binnen komen. Dus natuurlijke voeding, zonder ballast stoffen. Maar wel genoeg nuttige stoffen bevat, zodat het lichaam goed kan functioneren en de afvalstoffen verwerken. En opletten met overmatig medicatie gebruik, zoals ook vaccinaties en ontworming. Het is wel zo dat er steeds meer belastende stoffen in de omgeving voorkomen. Denk aan vervuiling van de lucht, de bodem en water. 

Bij problemen kan het daarna nuttig zijn om de organen te ondersteunen. Zoals de darmen, lever en nieren. Dus niet met een detox zorgen dat alle afvalstoffen vrij komen in het lichaam, maar zorgen dat de organen die ze moeten verwerken zo goed mogelijk gaan werken. Als je paard al problemen heeft en symptomen van veel afvalstoffen, kan het verstandig zijn hier een therapeut voor te vragen om specifiek voor jouw paard een plan op te stellen. Ik kan je hier ook mee helpen :) 

Ook nog belangrijk. Voor veel kruiden geldt echt niet 'baat het niet dan schaad het niet'. Veel kruiden hebben ook contra-indicaties, dus situaties waarbij ze juist gevaarlijk kunnen zijn voor dat paard. Denk bijvoorbeeld aan Mariadistel, dit zit in heel veel detoxmiddelen en soms zelf door bepaalde voedingsmiddelen heen. Een heel mooi kruid met effect op de lever. Maar voor sommige paarden (paarden met KPU bijvoorbeeld) is deze echt niet geschikt! Let hier dus mee op en ga niet random kruiden geven die helpen ontgiften. 

-----

Heb jij een stijf paard en kom je er maar niet uit wat de oorzaak hiervan is? Medische problemen zoals artrose of PSSM heb je zelfs al uitgesloten? Download mijn E-Book om meer kennis te krijgen over andere mogelijke oorzaken!