Ik heb regelmatig gemerkt dat veel mensen acupunctuur en dry needling door elkaar halen. Dat ik voor een acupunctuur behandeling kom en mensen eigenlijk denken dat ik een soort dry needling ga geven. Er worden bij beide behandelmethodes vaak dezelfde naalden gebruikt, dus ik snap de verwarring. Maar laat ik het verschil eens uitleggen.
Ik gebruik inmiddels beide technieken regelmatig. Maar beide technieken werken echt op een andere manier.
Bij dry needling wordt er kort met een dun naaldje in een triggerpoint (pijnlijke spierknoop/verkramping) in een spier geprikt. Dit zorgt ervoor dat de spier lokaal direct ontspant. Deze therapie wordt soms wel als vrij pijnlijk ervaren, maar werkt goed om langdurig verkrampte spieren weer te laten ontspannen. Ik gebruik dit dan ook regelmatig als ik spieren op bepaalde punten niet goed los krijg tijdens een behandeling.
Acupunctuur is eigenlijk iets heel anders. De enige overeenkomst is dat het ook (vaak) met naalden werkt. Het is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). Met acupunctuur wordt er gewerkt op de energie (Qi) die in het lichaam stroomt door meridianen (energiebanen). Bij problemen en pijn is de doorstroming van deze energie vaak verstoord. Op de meridianen zitten bepaalde punten, de acupunctuurpunten, waar de energie beïnvloed kan worden. Deze punten zitten verspreid over het hele lichaam (dus niet enkel op spieren, ook hoofd en benen etc) en elk punt heeft zijn eigen werking. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld bepaalde organen of lichaamsdelen beïnvloed worden. Het lichaam wordt door de behandeling meer in balans gebracht en het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd. Het effect kan dus zijn in het hele lichaam, fysiek en mentaal.
Het plaatsen van de naalden is meestal niet echt pijnlijk en de meeste paarden ontspannen tijdens een behandeling. De naalden blijven gemiddeld zo’n 20 minuten zitten. Als een paard de naalden echt niet fijn vind kan ik de acupunctuurpunten ook stimuleren met mijn handen of een roodlicht laser bijvoorbeeld.
Een voorbeeld om het verschil nog duidelijker te maken:
Stel, het paard heeft last van spieren in de rug. Bij dry needling plaats je dan naalden in eventuele spierknopen in deze spieren. Maar bij acupunctuur is het dus niet perse zo dat er (enkel) naalden op die plek worden geplaatst. Maar juist vaak ook verderop in het lichaam om de energiedoorstroming in die energiebaan te herstellen, waardoor het lichaam zelf de spier met probleem hersteld. Ook worden er vaak naalden geplaatst om in te werken op de oorzaak van het probleem, wat bijvoorbeeld met een bepaald orgaan te maken kan hebben.