Wat is dat ‘Fascia’ nou eigenlijk??

Gepubliceerd op 30 januari 2024 om 17:00

Je hebt inmiddels de term fascia misschien wel eens voorbij zien komen. En misschien ook al wel meegekregen dat het iets belangrijks is in een (paarden)lichaam. Maar heb je al écht een beeld van wat het inhoudt en waarvoor het allemaal zo belangrijk is? Laat ik er eens wat meer over vertellen!

Fascia betekent bindweefsel. Myofasciaal release therapie betekent letterlijk: Spier-bindweefsel losmaken therapie. Onder bindweefsel vallen enorm veel structuren in het lichaam. Je kunt denken aan het weefsel wat de huid verbindt met de onderliggende structuren, pezen, ligamenten, kapsels rond gewrichten, vliezen rond de organen, hersenvliezen, botvlies, het zit rond bloedvaten, zenuwen en lymfevaten en het zit rond, tussen en in spieren. En dan ben ik vast nog wat vergeten 😉

Je zou dus eigenlijk zelfs kunnen stellen dat een lichaam een groot 3D netwerk is van bindweefsel (fascia), met daartussen alle andere structuren. Zoals botten, spieren, organen, etc. Fascinerend toch?!

Je zou het voor je kunnen zien zoals een sinaasappel die doormidden is gesneden. Alle witte vliesjes rond de sinaasappel, tussen de partjes en ook weer in de partjes zijn dan het bindweefsel, met daartussen dan echt de sinaasappel. Zo is bijvoorbeeld een spier ook weer opgebouwd.

Fascia zelf bestaat voornamelijk uit verschillende soorten vezels, sommige meer trekvast en andere meer elastisch. Bepaalde cellen voor de aanmaak van deze vezels. En veel vocht. Afhankelijk van de locatie wisselt de precieze samenstelling.

En aan wat voor functies kan je dan denken van fascia?

- Verbinden: Zoals het woord bindweefsel eigenlijk al aangeeft. Het verbind letterlijk alles binnen het lichaam. Dat vermoeden had je vast al als je las waar bindweefsel allemaal zit in het lichaam. Maar dat betekent dus ook dat als je ergens in je lichaam vast zit in je bindweefsel, dit ook effect kan hebben op andere plekken in het lichaam.

- Stabiliteit: Doordat alles met elkaar verbonden is en er trekvaste vezels inzitten geeft dit ook stabiliteit aan het lichaam. Dit zorgt ook dat spieren minder hard hoeven te werken om het lichaam stabiel te houden, het bindweefsel helpt om alles bij elkaar en stabiel te houden.

- Scheiden en glijden: Het bindweefsel verbindt spieren met elkaar, maar scheidt ook weer spiergroepen van elkaar. Doordat er veel vocht in fascia zit zorgt het er zo voor dat spieren en andere weefsels makkelijk langs elkaar kunnen glijden in beweging. Op het moment dat er ergens een verstrakking zit in de fascia droogt de fascia lokaal uit, waardoor de lagen weefsels aan elkaar blijven plakken, wat dus beweging bemoeilijkt.

- Proprioceptie: In fascia zitten veel vrije zenuwuiteinden en receptoren om signalen op te pikken. Zo kan er worden gesignaleerd wat de positie is van het lichaam, om hiermee in te spelen op de omgeving. Om te voorkomen dat het paard ergens tegenaan botst en zichzelf beschadigd. Ook wordt er bijvoorbeeld temperatuur en druk gesignaleerd. De vele vrije zenuwuiteinden zorgen er ook voor dat een blokkade in de fascia erg pijnlijk kan zijn.

- Geeft vorm: Aangezien fascia zo’n groot 3D netwerk vormt en overal om en tussen zit bepaalt het dus ook voor een groot deel de vorm van het lichaam. Maar fascia is beïnvloedbaar weefsel. En als er ergens een verstrakking in zit kan het hele 3D netwerk iets vervormen. Dit maakt dus dat de houding van een paard niet perse gelijk is aan hoe hij gebouwd is. De bouw is een vaststaand iets en afhankelijk van de botten. De houding kan verschillen door het fascia netwerk.

- Vering: Je hebt vast wel eens een paard zo mooi verend, bijna dansend en moeiteloos, zien draven? In de fascia zitten ook elastische vezels. Als het paard op een correcte manier in balans beweegt wordt het fasciale systeem beter geactiveerd en kan het paard meer verend bewegen. Het bewegen kost dan ook minder kracht en energie, want het paard veert deels vanzelf weer omhoog na de landing.

Dit zijn een paar van de belangrijke functies van fascia. Maar zeker nog niet alles. Ik hoop dat je hiermee al een beter beeld hebt van wat fascia allemaal omvat en waarvoor het dient.

Denk jij na deze informatie: ‘oh, ik denk dat mijn paard misschien wel last heeft van blokkades in de fascia en daardoor last van stijfheid’? Stuur mij een bericht met ‘stijf paard’ via DM op Instagram of Messenger via Facebook en maak kans op een gratis inzichtsessie over jou stijve paard!